Pazar, Aralık 11

Temel gramer II

Bu çalışmaların seyri hızlı görünse de takip edilen kaynak son derece yalın ve net bir şekilde bu en temel kuralları öğreterek yola devam için son derece uygun bir kaynak(L. R. H. Chapman, English Grammar and Exercises, Book 2, Longman). Normal koşullarda bir ders bu temel gramer çalışmaları resim okuma, durum tasvirleri, diyalog ve yazı çalışmaları ve dinleme alıştırmaları ile beraber kurgulanır. Temel gramerin devamı haftada en az 3 saat olmak üzere aşağıdaki ders planındaki gibi işlenir:

1. hafta: The verb be; possesive pronouns; the past tense (I, II)
2. hafta: Plural nouns; a pair of; the sentence; the past tense (III)
3. hafta: What and who questions; short verb forms; uncountable nouns
4. hafta: Tekrar, değerlendirme
5. hafta: Verb stems as objects; shall and will; going to; adjectives
6. hafta: Prepositions; passive verbs; adverbs of manner;possessive forms
7. hafta: Orders; which?; adverbs of time; helping verbs
8. hafta: Genel tekrar, değerlendirme, ödev

Temel Gramer Çalışmaları

Burada kurgulanan temel gramerin en uygun öğrencisi okul öncesi dönemde İngilizce ile tanışmış, ardından İngilizce eğitim veren bir okulun 2-3. sınıfına varmış öğrencilerin yanı sıra okul hayatında başlangıç seviyesinde İngilizce görmüş, bir miktar kelime bilgisi olan yetişkinlerdir. Okuma, dinleme, yazma ve konuşmaya yönelik temel dil becerileri edinilirken bu sürecin bu seviyede gramerle desteklenmesi iyi olur. Bu seviye işlevsel seviyedir. Bu çalışmalar orta derecede kurgulanır ki öğrenci öğretmen desteği almadan kendi öğrendikleriyle bu egzersizleri yapabilsin.(L.R.H. Chapman, English Grammar and  Exercises, Book I)

1.hafta (3 sa): The verbs am, is, are; nouns; the verbs am not, is not, are not; plural nouns (I)
2.hafta : Questions with the verbs, am, is, are; plural nouns (II); the present continuous tense (I&II)
3. hafta: Proper nouns; adjectives; the present continuous tense (III); subject pronouns
4. hafta: Tekrar, değerlendirme
5. hafta: The verbs have, has; have got, has got- questions; have got, has got- negative sentences
6. hafta: Object pronouns; nouns without plurals; the present tense (I&II); possessive forms
7. hafta: The present tense (III); possessive forms of pronouns; comparative adjectives
8. hafta: Tekrar, değerlendirme
9. hafta: The present tense and the present continuous tense; the future tense; superlative adjectives
10. hafta:The possessive form with of; can, cannot; the adverb; must, must not
11. hafta: Genel değerlendirme, ödev.

Pazar, Aralık 4

Hep çalış, hep çalış, nereye kadar..:)

Farz ediyoruz ki öğrencimiz iyi niyetle, şevkle çalışıyor, ödevler tamam, değerlendirmeler tamam, şimdi ne olacak?
Tabi ki oynasın, rahatlasın, iyi vakit geçirirken bunu haketmiş olmanın da mutluluğunu yaşasın, hatta bu arada da öğrenmeye devam etsin! biz anne babalar ve öğretmenler iflah olmayız :)
Devamlı öğretme modunda bir anne tecrübesi ile ilköğretim seviyesinde rahatlıkla çocuğunuzu yönlendirebileceğiniz Lego ve BBC websitelerini öneriyorum.
Bunlara siz de göz atarsanız bir hayli vakit geçirme ihtimaliniz yüksek, benden söylemesi!

Salı, Kasım 29

Genel Bilgi ve İletişim

Merhaba,
Bu blogda verdiğim dersleri açıklayıp iletişim bilgisi vermem de gerekli!

Öncelikle, özgeçmişim için lütfen tık tık :)

2004-2010 yılları arasında yükseköğretimde yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak çalıştıktan sonra, doktora çalışmamda tez aşamasına vardığım için aynı okulda araştırma görevlisi olarak çalışmaya devam etmekteyim.

İngilizce derslerini ilköğretimin başlangıç, orta ve lise kısmına göre; üniversite öğrencilerine ayrı şekilde düzenliyorum. Yetişkinlerin iş ortamlarına uygun ya da günlük hayat için dil becerileri edinmeleri için dersler tasarlıyorum. Ayrıca yaratıcı yazma, orta ve yüksek öğrenim için proje, araştırma ve sunum teknikleri üzerine de çalışıyorum.

İngilizce anadili olup, Türkçesini geliştirmek isteyenlerle de çalışmaktayım.

Blogumda hangi kategoride ne şekilde ders yaptığımı ve kaynaklarımı paylaşarak ön bilgi vermeyi amaçlıyorum.

Ders koşulları hakkında daha detaylı bilgi için
baharkarlidag@hotmail.com adresine mail atabilir ya da 0532 383 8400 dan bana ulaşabilirsiniz.

Cumartesi, Kasım 26

Adult Learning General: ALG101 diyelim!

Merhaba,
Okulda başlangıç seviyesi zorunlu dersler 101 kodlarıyla başlar. Bu sebeple ben de dil öğrenme etkinliğinin en başındaki yetişkinler için kurguladığım derse ALG -Adult Learning General (Yetişikin Öğrenimi Genel) 101 kodunu verdim:)

Bu aşamada karşımıza yabancı alfabe bilgisi ya da kelime yazımı ve telafuzu gibi konular da çıkacak, bunların çalışması ayrıca yürütülür. Ayrıca size bir sır vereceğim, bu çok güvenli bir kaynaktan: bir dili öğrenmenin en kestirme yolu her gün bir tane cümle seçip bunu sabahtan akşam kadar defalarca tekrarlamanız! Sabah dişlerinizi fırçalarken başlayın, akşam yatma vaktine kadar.. Hadi bakalım.

Günlük hayat için temel dil becerisini edinmek amacıyla bir ders tasarlıyoruz.
ALG101 haftada 3 saatten 8 haftalık bir ders olacaktır. Bu standarttır.
Ders planı:
1. Hafta: Tanışma/Sayılar/Zaman/İlgili Kelimeler (2 sa)
              Temel Gramer (Nouns,The verbs am, is, are) (1 sa)
2. Hafta: Nerede yaşıyorsun?/Takvim/İstekler, ihtiyaçlar/İlgili Kelimeler
              Temel Gramer (Plural nouns, negative verbs)
3. Hafta: Sorular/Nitelemeler/Görüşler, amaçlar, planları paylaşım/İlgili kelimeler
              The present continuous tense
4. Hafta: Tekrar
              Proper nouns
5. Hafta: Hobiler/Tercihler/Danışma/Alışveriş/İlgili kelimeler
               Adjectives
6. Hafta: Dinlenme/Tatil/Yeme içme/Toplu taşıma/İlgili kelimeler
              Subject pronouns; the verbs have, has
7. Hafta: Para işlemleri/İtirazlar/Şikayetler/İlgili kelimeler
              Have Got-Has got-Questions
8. Hafta: Tekrar
              Have Got-Has Got -Negative sentences

Değerlendirmeler ve ev çalışmaları olacaktır.
Kaynak: English Grammar and Exercises, Book One, L.R.H. Chapman. Longman.


Salı, Kasım 22

Okul Öncesinde Yabancı Dil Nasıl Öğrenebiliriz?

Merhaba,
Okul öncesi dönem kadar eğlenceli, keyifli bir dönem düşünemem! Küçük çocuğunuzun dünyasını mutlulukla, özenle paylaşabildiğiniz bir dönem. Çünkü büyürken o minik dünya da kendi ufkuna doğru sizin limanınızdan ayrılıyor..

Bu renkli ve keyifli dönemi eğer siz yabancı dil biliyorsanız, üşenmeyin, olur mu da demeyin, alın elinize yabancı dil masal kitaplarını, şiirleri, şarkı ve ninnileri, miniğinize gündüz ve gece uykusundan evvel okuyun! Kendiniz de çocukluğunuza uçuvereceksiniz, çocuğunuz da bu güzel paylaşımın mutluluğuyla sakinleşecek ve rüyalarına dalacaktır. Bizde hep böyle oldu! Benim oğlum 13 yaşına varacak 2 aya, ama hala yatarken ona bir şeyler okumamı ister:) Bu inanın çok güzel bir ritüel!

Benim elimin altında her daim güvendiğim, benim de çok sevdiğim kaynaklarım her zaman oldu. Bunlardan biri BBC prime'dan tanıdığımız tatlı kukla Noddy (Remzi Kitabevlerinde hala var sanırım), vazgeçemeyeceğimiz ve devamlı elimize alıp durduğumuz Dr Seuss kitaplarımız oldu. Yurtdışındaki dostlarımız güzel hediyeler yolladı, biz de pek sevdik, güzel şeyler öğrendik.. Kitabevlerine daldık, hep beraber eşeledik, sevdiklerimizi orada bırakmadık, kaptık eve getirdik.. Ne güzel günlerdi.

Haydi güzel maceralar size de!

Pazartesi, Kasım 21

Proje araştırma, sunum teknikleri

İlköğretimin ikinci seviyesinde yoğunluk kazanan proje ödevlerinin altyapısı düzgün araştırma becerisine dayanır. İlköğretimin dördüncü sınıfından itibaren araştırma gerektiren ödevler verilmeye başlanıyor. Altıncı sınıfta öğrenciden kaynakları bulup, bilgileri belli bir bağlam içerisinde derleyip, bir 'outline' oluşturarak proje hazırlamak ve bunu etkin bir şekilde sunabiliyor olması bekleniyor.

Bir araştırma projesi verildiğinde, en önemli kaynak hocanın öğrencilere verdiği yönergedir. Bu yönerge projenin içeriğini, biçimini, tarihini ve ne şekilde değerlendirileceğini açık bir şekilde belirtmelidir.

Projeler bağımsız olarak yürütülen kişisel ya da grup çalışmalarıdır. Belirli aralıklarda hoca ile görüşülüp varılan nokta hakkında geribildirim alınmalıdır. Bu tür çalışmalar öncelikle konunun belirlenmesi- kişisel çalışma alanının netleştirilmesi ile başlar. Başlangıçta genel bir fikir vardır; bu fikrin denenmesi, test edilmesi ve bunun sonucunda fikrin geçerliliği hakkında olumlu ya da olumsuz, daha nesnel verilere varılması söz konusudur. Bu verilerin yeni görüşler ve doğal olarak yeni araştırma alanları önerebilmesi de beklenir.

Alanın belirlenmesi genel bilgi ve öznel bir kanıya dayalı olarak başlar ve buradan hareketle kaynak taraması gerektirir. Kaynaklar toplanarak dersin öğretmeni ile görüşme yapılır. Bir taslak ve çalışma planı hazırlanır ve ana düşünceyi ve soruyu devamlı ufukta tutarak kaynak incelemeleri, okumalar yapılır. Okumalar sırasında not almak ve kaynak/referans göstermek çok önemlidir.

Referans gösterme son derece önemli bir konudur. Bir araştırmacının/yazarın özgün eserinden alıntı yapmanın son derece net kuralları vardır. Bunlar yerine getirilmezse ciddi akademik suç olarak kabul edilir ve öğretmenin bu hatayı dikkatli değerlendirmesi ve uyarısını yapması beklenir.

Tamamlanan projenin sunumu da ayrı hazırlık gerektirir. Kendisine verilen süre içerisinde öğrencinin konsuna hakim bir şekilde, temel noktaları aydınlatarak etkin bir sunum yapması ve öğretmen ve öğrencilerin sorularını cevaplandırabilmesi gerekir.

İlköğretim ilk aşamada neler yapılıyor?

İlköğretim ilk aşamadan kastım 1-2-3. sınıflarda özel okullarda çocuklara verilen İngilizce seviyesi. Gözlemlediğim kadarıyla bu sınıflarda öğrenciler dilin içinde dolaşırlarken temel dilbilgisi kurallarına henüz tam eğilmiş değiller. Belli kalıplar ve en temeldeki iletişim becerilerini olabildiğince doğru şekilde kapmalarına yardım edecek egzersizler görüyorlar. Tıpkı bir dilin içine doğan bir çocuk gibi aslında. Dil toplumunun bu yeni üyeleri bu dili yaşayarak öğrenirler. Nasıl? Biliyoruz hepimiz, bebeklerimize en sevgi dolu sözleri sarfederiz, güvenlikleri, sosyalleşmeleri için gerekli iletişim becerilerini geliştirmeye çalışırız.. Yazı hayatlarına 4 ya da 5 yaşlarında girer zaten. Önce resim ve müzik formasyonları gelişir, canlı dil ortamının egzersizlerinin yanı sıra. Bu sebeple dilin kurallarıyla tanışmaları zaman alır.

Bunu göz önünde bulundurarak, bu erken seviye dil tanışıklığını olabildiğince çocukların seveceği ve katılabileceği etkinlikler çerçevesinde kurgulamak gerekir. Bu aşamada benim faydalandığım kaynaklarım Dr Seuss kitapları, bir şiir kitabı (A Child's Garden of Verses), I Can Spell Words with Three Letters gibi kaynaklardır.